כשרות עד קידושין

שאלה:

שאלתי אודות כשרות עד לקידושין.
שאלתי היא במקרה שאדם אמר לחבירו שאולי הוא [היינו על עצמו] אינו כשר להעיד. כי חושש אולי גזל וכד
האם יש בזה עכ"פ כבר שוויא אנפשיה [גם אם אליבא דאמת יתכן שלא גזל]

תשובה:

שלום רב,

אין אדם נפסל כך לעדות. הן משום שאין אדם משים עצמו רשע ולכן על פיו אינו  נפסל ובוודאי לא באופן של שוויא אנפשיה. אולם מעבר לכך, שוויא אנפשיה יכול להיות רק באופן שהוא אומר בודאות כל או כך, לא שהוא חושב אולי שמא הוא כזה. לפי מי שסובר ששוויא אנפשיה זה מדין נדר ודאי שזה רק כאשר ישנה אמירה ברורה אבל אפילו אם זה לא משום נדר שהרי אפילו אם נניח כדבריו שהוא חושב אולי הוא נכשל בעבר בגזל א"כ זה לא פוסל אותו לעדות שהרי יש לו חזקת כשרות שהוא כשר לעדות עד שידע בודאות שנפסל.