קידושין ע"י עדים פסולים

שאלה:

שאלתי לפני כן אך שאלתי לא נכון אנסח שנית את שאלתי.
העדים בחופה היו אחי הגדול ואחי הקטן , בחתונה לא היה אף אדם שומר שבת חוץ מהרב לצערי והעדים בכתובה לא שומרי תורה ומצוות בטח לא שבת.
לאחר מכן נבלעו בשאר האורחים.
היום אני מתחזקת ומבינה שיכול להיות שהקידושין לא התקיימו איך ניתן לבדוק מה עליי לעשות ?

תשובה:

שלום רב,

אם כך כפי שכתבתי לך שאם העדים היו פסולים ולא היו עדים כשרים (שני עדים) בזמן החופה הרי שהקידושין לא חלו וצריכים לעשות שוב קידושין. בשו"ת חתם סופר אבה"ע סי' קא כתב על מקרה שעדי הקידושין התגלו כפסולים אבל היו רבים בקהל שהיו כשרים שמעיקר הדין הקידושין תפסו אלא לכתחילה כדאי לעשות שוב קידושין בהצנע. אולם במקרה שלך שלא היו עדים כשרים אחרים ודאי שמעיקר הדין חייבים לעשות שוב קידושין, כולל כתובה כמובן.