השתדלות ברפואה – עד כמה?

שאלה:

בס"ד

לכבוד הרבנים שליט"א

אבקש לשאול כמה צריך אדם להשתדל בשביל רפואה האם נאמר בזה כללים, והאם זה דווקא במחלה מסוכנת או בכל חולי או חבורה. וראיתי משמיה דהגרא"יל שטיינמן זצ"ל דברפואה צריך השתדלות מקסימלית. וצ"ע מאי שנא משאר מילי?

יישר כח על האתר המדהים!
תזכו להגדיל תורה ולהאדירה!!!

תשובה:

אינני מכיר מה שהבאת בשם הגראי"ל שטיינמן, ובכלל צריך לדעת שבשאלות אלו אי אפשר לקרוא בספר כזה או אחר, כי כל תשובה ניתנת לגופה עם הרבה מרכיבים אישיים הנוגעים לסיפור הספציפי ההוא… ככלל בכל הנושא של בטחון והשתדלות יש לעשות כדרך העולם, לא להגזים בריבוי ההשתדלות ולא לסמוך על הנס, לעבוד ביעילות כפי מה שהרפואה מאפשרת ונותנת ומספקת, כדרך כל הארץ. אני מניח שאדם שעשה כמנהג העולם, לא יתבע על כך שלא התאמץ מעבר לכך, אבל גם פחות מכך זו הזנחה…

בשורות טובות, וכמובן וכאמור, בכל שאלה כל מקרה לגופו, כי גם עצם ההגדרה מה נקרא כדרך כל הארץ, מה מוגזם ומה לא, הוא גם נושא משתנה לפי הענין ונתון לישוקל הדעת מירבי בכל מקרה לגופו.

שנדע רק טוב.