מפה על הבימה / הבימה תשמיש קדושה?

שאלה:

שלום!
מנהג ישראל לשים כיסוי לתיבה של הספר תורה- כך שספר התורה אינו נוגע בתיבה אלא נמצא על כיסוי..
רציתי לשאול האם זה חובה או מנהג? מה המקור?
נ"מ האם במניין רחוב צריך להקפיד בכך או שאפשר לשים על שלחן פשוט?

שאלה נוספת, האם הכיסוי תיבה מוגדר כתשמיש קדושה או כתשמיש דתשמיש?

תשובה:

שלום וברכה

המנהג הוא לשים מפה תחת הספר תורה, אינני יודע מקורו המדוייק, אבל ראיתי מביאים מתיקוני זוהר תיקון י' שפריסת המפה היא כעין טלית שאדם מתעטף בה מחמת השראת השכינה השורה באותה שעה.

כאשר מקפידים שתמיד תמיד יהיה מפה, היא עצמה תשמיש קדושה והבימה תשמיש דתשמיש, אולם הוראת הפוסקים למעשה, שכיון שמצוי לעיתים שקוראים בלי מפה, גם הבימה נחשבת תשמיש קדושה. ראה שער הציון למשנה ברורה בסי' קנד ס"ק ח.