ניהול בית הכנסת בעת מגפת הקורונה

שאלה:

שלום לכבוד הרב שליט"א,

בעת של פנדמיה, מה הנהול הראוי של רב בית הכנסת? דהיינו כשיש בין המתפללים הרוצים להתפלל בלי מסיכה והאינם רוצים אלא במסיכה ושמירה כל ההגדרות משרד הבריאות?

ומדובר כאשר האינם רוצים ללבוש מסיכה טוענים שכבר היה להם הוירוס והבריאו ויש להם עכשיו הנוגדנים ויש להם חסינות. האם יש בזה מספיק לסמוך לתת להם לבוא בלי מסיכה?

לפי עניות דעתי, כיון שמדובר בוירוס חדש וכל הזמן יש עוד חידושים ולפעמים מה שחשבו אינו מועיל באיזה שהוא דבר לגביו, קשה לסמוך על זה והרי אנשי מדע והרופאים לא סומכים על זה לתת לאנשים לעשות דברים בלי מסיכה. וגם מצאו שיש אנשים שהנוגדנים כלו אחרי חודש ויש שרק אחרי ג' חודשים וכיון שאנשים לא יעשו בדיקה בקביעות כל שבועיים או חודש וכו' -איזה שהו הגדרה שאם היה מסתבר לראפאים לומר דיבדוק את עצמו, הרי שיש ללכת לחומרא בלי להתחשב לדברים אלו. היות ולא מוכח אצל אנשי מקצוע רפואי מניין למורה להיכנס ראשו בזה שתוצאותיו יכול להגיע לפיקוח נפש.

לפיכך לפי עניו זנ אינני רואה היתר כעת לסמוך על זה.

דבר ששני ונוסף ויותר עקרי הוא חילול ד', שלעשות נגד חוק ממשלה גורם שם רע ושנאה לעמים ויש למנוע מזה בלי ספק. חילול ד' עבירה חמורה ביותר חס וחלילה לזלזל בזה מפני פינוק אנשים

ה' ישמרנו יגאלנו אנו זקוקים עזרה רק מה', מצב הולך יומם ולילה ולא מתקדם כאן בחו"ל.

כבר חזרו סגירה כאן, עסקים ובתי כנסיות באיזורים יהודיים איפה מספר הנדבקים עלו.

תשובה:

אין קשר בענין זה אין טפלות לבני המשפחה לאביהם, וכולם בשחרית מתפללים טל ובמוסף גשם עם המנין שלהם. גם הילדים שמתפללים ביחידות ממשיכים לומר הגשם בשחרית

חג שמח.

מקורות:

שולחן ערוך אורח חיים הלכות תפלה סימן קיד

שלום וברכה

נראה שהתכתבנו בענין זה כבר כמה פעמים… לטעמי ודאי הנהגת בית הכנסת צריכה להיות בהתאם להנחיות, זה גם נכון מבחינה מקצועית וגם מבחינה ערכית וחינוכית. כמו שאתה כותב ראוי לנו כיהודים מאמינים בני מאמינים האמונים של שמירת התורה הקדושה, להקפיד כל האפשר בקיום ציווי התורה ונשמרתם מאוד לנפשותיכם, וכמו שדרשו אותו חכמינו על עניני שמירת הבריאות, ולא לנו המכירים בערך נפש האדם וחיי האדם ויעודו ותפקידו בעולם הזה, לזלזל בקדושת חיי האדם, או בבריאות המלאה הנצרכת לעבודת ה'. בודאי ובודאי. אמנם לגופם של דברים על השאלות שאתה מעלה ראוי שיכריע בהם רב בית הכנסת, לא עלינו לחשוב מה הרב צריך לעשות…

אנחנו רק נכבד את הרב וניתן לו לפעול כפי הבנתו.

בשורות טובות