בימת בית הכנסת צריכה להיות מוגבהת?

שאלה:

האם הבימה בבית הכנסת חייבת להיות מוגבהת מרצפת ביהכ"נ או שיכולה להיות באותו הגובה, משל לצורך הנגשה למוגבלים?

תשובה:

אין חובה שיהיה מוגבה אבל יש לזה טעם על פי סוד, ונחלקו הפוסקים כמה מדרגות ראוי שיהיו לה.

חשוב לציין שכאשר היא לגמרי רשות בפני עצמה בעשרה טפחים עם מחיצה זה מתיר לשבת לפניה מה שבדרך כלל אסור בשעת הקריאה.

מקורות:

מגן אברהם סימן קנ ס"ק ו

ואין עושין יותר מו' מדרגות לבימה [זוהר ויקהל ע' שס"ט], אסור לישב בין הבימה ובין ההיכל שיהא אחוריו לנגד ההיכל דגנאי הוא ואיסורא נמי איכא דהעומד על הבימה כשמשתחוה לברך נראה כמשתחוה לו (לבוש) עמ"ש סי' קל"ט ס"ד:

בבן איש חי (ש"א פרשת ויקרא סעי' י"ד)כתב, וז"ל: "התיבה שבאמצע בית הכנסת שעומד שם הש"ץ, יש מדקדקין לעשות לה שבעה מדרגות ויש בזה טעם ע"פ הסוד כנז' בזוהר הקדוש, אך אין זה מעכב לפי עניות דעתי דאפילו אם אין בה ז' מדרגות דין תיבה יש לה לענין הקפות ולכל דבר, ורק אם יש בה שבעה מדרגות הוא מצוה מן המובחר".