הורדת פח זבל בשבת – מוקצה

האם בשבת מותר לזרוק זבל מהבית לפח. אני גר בעיר שאני לא יודע האם העירייה מפנה את הזבל בשבת או לאו.

תשובה:

שלום רב

אני מניח שאין עירייה במדינת ישראל שמפנה זבל בשבת. אדון מצד איסור מוקצה, ובזה הדין כך, אם הזבל בתוך ארון מטבח סגור ואינו מפריע, אור להוציאו בשבת כיון שהוא מוקצה, אולם אם הוא מונח במרכז המטבח ומפריע בנוכחותו, דינו כגרף של רעי שמותר לפנותו מהבית בשבת. אגב, צריך לשים לב לענין הזה, כאשר מפנים זבל מהשולחן, שלעולם לא ניתן להביא את פח האשפה לשולחן אלא רק להיפך, את הזבל שבשולחן ניתן לפנות לפח, וזאת משום שזבל הוא מוקצה, רק שמה שעל השולחן מותר לפנות מדין גרף של רעי, אבל להביא את פח האשפה מהמטבח לא נכלל בהיתר זה, כיון שאין בכך צורך אלא מצד הנוחות.