מוקצה בבקבוקי שתייה ריקים / קדושת שביעית באבטיחים

שלום,

א. רציתי בבקשה לברר, מה הדין בשבת, מבחינת דיני מוקצה, של בקבוקי שתייה ריקים חד-פעמיים מפלסטיק, המונחים על שולחן סעודת שבת, או על השולחן/השיש במטבח.

אודה אם תוכלו לפרט, מה דין הפקק ומה דין הבקבוק, במקרים שונים: 1. כאשר הבקבוק מיועד להשלכה לפח האשפה 2. כאשר הבקבוק מיועד להעברה למתקן מיחזור ללא תמורה כספית 3. כאשר הבקבוק מיועד למסירה למכולת/צרכניה וכד' תמורת דמי הפיקדון

ב. באבטיח, האם יש קדושת שביעית: 1. בקליפות 2. בגרעינים הלבנים הקטנים (איני יודע האם זהו סוג נוסף של גרעינים, או שאלו הם הגרעינים הרגילים, לפני שהגיעו לגודלם/לבשלותם הסופיים)?

תודה.

תשובה:

שלום רב

א. נראה שבקבוקי שתייה ריקים, כיון שמצוי הדבר שמשתמשים בהם למילוי מים קרים וכדומה הם אינם מוקצה. אולם אם אתם אינכם משתמשים בהם לצורך זה כלל בשום אופן, נראה שהם מוקצה בכל האופנים שהזכרת.

ב. אבטיח שהוא מגידולי שביעית יש בו קדושת שביעית וגם בגרעיניו משני הסוגים, הלבנים ראויים למאכל כפי שהם, והשחורים ראויים למאכל על ידי קלייה כידוע. הקליפות אף הן קדושות כיון שתמיד מחובר אליהן מעט פרי. כמו כן הן ראויות למאכל בהמה.