בניית קיר מפריד בין שתי וילות

שאלה:

לפני הקמת החומה התה גדר של עצים עבותה שהעצים צברו אבק, חרקים וכן השורשים גרמו לסתימות בביובים. כן היה צורך לגזום אותה מידי פעם, בקיצור טרחה. שכני ואנחנו שילמנו ובנינו חומה שהתה גם בין השכנה הזאת. היא לא מעוניינית לשלם כי היא מתכוונת למכור את הווילה. ניסינו לדבר אתה ואם בנה אך הם לא רוצים להשתתף. בקיצור מה רע לקבל חומה בלי לשלם? האם יש עילה לתבוע אותה בתביעות קטנות?

תשובה:

שלום רב,

קשה לי לענות על זה בלי לדעת את המנהג. למעשה, זו משנה מפורשת בתחילת מסכת בבא בתרא, שותפים שקבעו לבנות כותל ביניהם (בעצם כמו במקרה שלכם, שאין מחלוקת שאחד יכול לכפות את השני את עצם בניית הכותל. ואח"כ נפל ביניהם מחלוקת איזה כותב לבנות, זה רוצה כותל מאבנים – משהו מסיבי יותר, כדי שיחזיק מעמד לאורך שנים. והשני דורש כותל צר יותר, "הוצא ודפני" כלומר, מצמחים. הדין הוא: הכל כמנהג המדינה, כך שאני לא יודע אם יש כללים בנושאים אלו.

אולם אם הנכס שלה הושבח בעקבות בניית הכותל, ודאי שהיא צריכה לשלם, שכן חלק מהכותל נבנה על שטחה, וא"כ הוא כמו יורד ברשות. אך קשה לי להאמין שהנכס יושבח בעקבות קיר כזה או אחר.