תשלום ועד בית על תוספות בניה לא חוקיים

שאלה:

מכתב שכתב דייר שחייב ועד בית ומעוניין לדעת הלכה:
יש לי רק נכס אחד, שרשום כשלושה.
טרם הבנתי למה ועד הבית קודם למזונות ביתו, היכן ההלכה הזו? אשמח ללמוד אותה…
אלא מה, שהועד רוצה הרבה יותר מהמגיע להם, ועל זה לא השתכנעתי
שאני צריך לשלם יותר ממה שרשום בטאבו, למה משלמים יותר על הרחבת נכס שטרם נרשמה וכי אני משתמש יותר בחדר המדרגות או במעלית?.
במה התייקרה הוצאת הבית המושתף בזה שסגרתי מרפסת פתוחה…
מה אפשר לעשות פה, כדי לא לשלם יותר ממה שאני חושב שצריך לשלם?
ואיך ניתן לפרוס את חובות העבר, שאני חייב שנים אחורה.
אשמח לדעת ההלכה בכל זאת

תשובה:

שלום וברכה,

התשלום של ועד הבית זה לא תשלומי ארנונה ומיסים, אלא תשלום עבור שכירות פועלים וחשבון חשמל שהדייר משתמש ועליו לשלם עבור החשמל והניקיון שמשתמש, ואין להיפטר מהתשלום בטענות שצריך את הכסף לניהול כלכלת הבית.

יש בתים משותפים שמחלקים את התשלום לפי שטח הדירה, ויש דירות שמחלקים את התשלום לפי הדיירים ולא משנה מה גודל הדירה. בית משותף שמחלקים את התשלום לפי שטח מ"ר והשכן חילק את הדירה לשניים, אין תוספת תשלום על החלוקה של הדירה, כיון שכל יח"ד ישלמו לפי השטח שלה. ואם הדירה הרחיב את הדירה – סגר מרפסת, או הוסיף חדר בצורה חוקית, יש לו יותר חלק ברכוש המשותף, ולכן צריך לשלם יותר. אבל אם מרחיב לא בצורה חוקית, ולא רשום בטאבו, א"כ אין לו יותר חלקים בשטח המשותף, ולא צריך להגדיל את התשלום של וועד הבית.

בבתים משותפים שגובים לפי יח"ד ולא לפי שטח הדירה, שכן שמחלק את הדירה לשניים או לשלושה חייב לשלם לפי היח"ד שחילק, למרות שזה נכס אחד, היות והנכס מחולק ליח"ד והתשלום מתחלק לפי יח"ד, חייב לשלם לפי היח"ד. אלא שמקובל שבחלוקת דירה אם היח"ד היא פחות משני חדרים, ישלם כשני שליש, ולא תשלום מלא.

שכן שיש לו חוב לקופת וועד הבית מהעבר, ראוי שהוועד הבית יחלק לו את החוב לתשלומים, באופן שיוכל לעמוד בתשלומים.

בהצלחה.