האם ריבית של הבנק נחשב כריבית?

שאלה:

שלום הרב שאלה
אם אדם לקח הלוואה מהבנק כדי להלוות לאדם אחר
והבנק לוקח על כך ריביות
ולבנתיים המלווה מפסיד את הריבית שהבנק לוקח לו כי בסופו של דבר הלווה יחזיר רק את סכום ההלוואה
האם יהיה מותר למלווה ולבקש את הריביות שהבנק לוקח לו?
לדוגמא
לוי לקח מהבנק הלוואה של 1000 שקל וצריך לשלם 50 שקל כל חודש על ההלוואה
את ההלוואה הוא לקח בשביל להלוות לשמעון בלי חוזה בעל פה
שמעון מתעכב עם להחזיר את ההלוואה ולוי משלם על זה ריביות
האם יהיה אפשר לדרוש את ההפסד שנגרם לו בכך?
ושמעון יודע שההלוואה נמשכה בשבילו

ועוד האם אדם שהבטיח לחבירו שיתן לו עסק מסויים אם יעבוד איתו באותו עסק ויכנס איתו שותף
לימים התגלה שהמבטיח מלא חובות והעסק הנל עוכל וספק אם אי פעם יתן באמת משהוא או שיחזור על רגליו למצבו הקודם והחבר עבד בלי משכורת
לבנתיים לחבר הזה שעבד לקח מהעסק כל מיני דברים מהעסק בלי כל קשר ובלי רשות שנראה שזה שטויות (דפים כלי כתיבה וכדומה)
האם יש חשש כזה שיום יבוא ובעל העסק ישלם לחבר שעבד איתו וזה יחשב כגזל? כי על כל פנים זה נראה שהחבר העובד נעשק

תשובה:

שלום וברכה,

1. ראובן שלקח הלוואה מהבנק עבור חברו שמעון, חייבים ראובן ושמעון לעשות היתר עסקה ביניהם כדי שיהיה מותר לשמעון לשלם לראובן את הריביות שמשלם לבנק, ואם לא עשו ביניהם היתר עסקה אסור לשמעון לשלם לראובן את הריביות שראובן משלם לבנק, למרות שראובן לקח את ההלוואה עבור שמעון. משום שהבנק הלווה לראובן בלבד ולא מכיר את שמעון וההיתר עסקה של הבנק הוא לראובן בלבד.

2. שותף שעשק את חברו ולא משלם לו משכורות על העבודה, מותר לו לקחת חפצים ששייכים לעסק עד ערך החוב שחייב לו המעסיק, אלא שהתופס חייב לקחת את החפצים לפני שלושה שמאים כדי שישומו לו את ערך החפצים כדי לדעת כמה להפחית מהחוב.

בהצלחה.

מקורות:

1. ראה ט"ז יו"ד סימן קע ס"ק ג.

2. ראה שו"ע סימן צז סעיף טו. ובקצות שם ס"ק ב.