מנהג הכלות שלובשות בגד לבן בחתונה

האם יש עניין ביהדות בשמלת כלה שכולה בגווני לבן?
או ששמלה בצבע שמנת עם שזירות כסף\זהב זה גם מלכתחילה?

תשובה:

שלום רב,

אני לא יודע מקור למנהג שהכלות לובשות בגד לבן, אבל אין ספק שזה מנהג קדום. העובדה שכלה לובשת בגדים מיוחדים, כבר מוזכר אצל הנביא ישעיהו (פרק סא) "כחתן יכהן פאר וככלה תעדה כליה". אולם איני יודע ממתי החלו ללבוש בגדים לבנים.

יתכן שמקורו הוא קדום מאד. ראה בתענית כו,ב במשנה: "אמר רבן שמעון בן גמליאל: לא היו ימים טובים לישראל כחמשה עשר באב וכיום הכפורים, שבהן בנות ירושלים יוצאות בכלי לבן שאולין, שלא לבייש את מי שאין לו… ובנות ירושלים יוצאות וחולות בכרמים, ומה היו אומרות: בחור! שא נא עיניך וראה מה אתה בורר לך, אל תתן עיניך בנוי, תן עיניך במשפחה, שקר החן והבל היפי אשה יראת ה' היא תתהלל". כלומר, בט"ו באב כשהן יצאו לחפש בחורים, הם לבשו בגדים לבנים.

שמעתי שיש קהילות שנוהגות ללבוש בגד שאינו לבן ממש. אלא דומה יותר לשמנת, כך שמעתי על קהילת 'צאנז'. גם מקור לזה איני יודע.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ישר כח. מעניין.
    לענ"ד קשה לומר שזו מנהג גויים, נדמה לי שכבר שנים רבות נוהגים היהודים כך. מנהג גויים שייך לכאורה בדבר שבעיקר הגויים נוהגים. אתן דוגמא, יש שמות יהודיים לגמרי, שבעבר המקור שלהם היה הגויים. אבל היום מאחר שהיהודים קוראים בשמות אלו, ודאי שהם שמות יהודיים. כגון: אלכסנדר, או וידאל שבזמן הראשונים היה מצוי מאד בספרד, בעל המגיד משה קראו לו רבינו וידאל.