הלוואה עם תנאים והלווה אינו עומד בתנאים

אם אני מלוה כסף לאדם או באופן.פרטי או בתור אירגון שמסדר חובות לאנשים
ומתנה איתו שכל הלואה היא בתנאי שעומד בהסכם דהיינו שלא ילוה מאתה בלי לשאול וכו'
כדי שלא יכנס לחובות חדשים האם יש בזה שאלה אשמח לתשובה

תשובה:

שלום רב,

ריבית ממש לא קשור לנושא. שהרי אתה לא אמור לקבל בחזרה כלום מעבר לסכום ההלוואה. ההתניה היתה בגלל שאתה רוצה בטובתו. אולם יש לשים לב, כי אם הוא אינו עומד בתנאים, הרי שתנאי ההלוואה בטלים, והוא צריך להחזיר מיידית את ההלוואה. ועדיף להדגיש את זה בפירוש – כלומר, מה קורה אם אינו עומד בתנאים. למרות שברור שגם אם אינו עומד בתנאים הכסף לא הופך להיות גזל בידו. כמו באדם שאינו מחזיר בזמן, הכסף לא נעשה גזל בידו. [ורק אם מראש כוונתו היתה שלא לעמוד בתנאים, יש חשש לגזל, יש חזו"א בנושא ואיני זוכר כעת היכן].

בהצלחה