אי תביעה האם מהווה מחילה

שאלה:

שלו' וברכה לכבוד,

בעזה"י אבקש לשאול את כבוד הרב שאלה ביחס למקרה הבא ולדומים לו:

לפני כעשרה חודשים בערך ביקשוני במסגרת העבודה לצאת לקורס מסוים שכלל פחות או יותר כ 10 ימי מפגש שעליהם מקבלים שכר/מלגה, עניתי שכנראה לא יסתדר הדבר עבורי מכמה סיבות אך הפצירו בי שוב ומשכך דובר בנינו שאגיע למפגש הראשון ולפי זה תתקבל החלטה.

אכן הגעתי ליום המפגש ולאחריו כששבתי לביתי והתענינו איך היה אמרתי שלא שיי'ך לי להימצא שם מסיבה שתיי'ם חשובות, למרות שלמדתי שם גם דברים מסוימים לתועלת, ובנוגע ליום המפגש הזה שכמדומה לי לכתחילה באתי עם נכונות שאיני בא לדרוש עליו תגמול נראה שבנוסף לזה גם אולי אמרתי זאת למתענינים.

בתלוש האחרון בפירוט השכר הופיע סכום המוגדר כמענק וצלצלתי למשרד לברר פשרו, הם חשבו שרתמתי עובד חדש למשרד שעל זה מקבלים מענק אך לא עשיתי כזה דבר ולכן קבלתי מענק זה בטעות ושיקחו אותו חזרה.
לאחר בירור נוסף שעשו הודיעוני שמענק זה שולם לי על יום המפגש ההוא דאז.

א. האם במקרה הנ"ל מגיע לי מענק זה? ואם כן, האם נחשב לאור תיאורי הנ"ל שמחלתי עליו?

ב. האם במקרים לא מעטים דומים שקורים לנ"ל שאין וודאות מה יצא מפינו ניתן לדמות זאת לדין "איני יודע אם הלויתני או אם הפקדת אצלי או אם גזלתיך, הואיל ובלא תביעת אדם אמר כן, פטור אף לצאת ידי שמים" כפי שהובא כאן באתר בשאלות הקשורות לספקות מסוימות, ובכך להמנע מטרדות הנפש סביב ענינים אלו?

בברכה,

תשובה:

שלום וברכה,

אמרת 'אנילא בא לדרוש תגמול' אין באמירה זו מחילה. אתה לא תובע אבל אם הם רוצים הם ישלמו, ולכן מותר לך לקבל.

בנוסף, אם אמרת למעסיק שאתה מוחל והוא בכל אופן שילם, מותר לך לקבל כיון שהוא לא מעוניין במחילה ורוצה לשלם.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

תגובה 1