לא תהיה לו כנושה לגבי שוכר מה הגבול

שאלה:

השוכרת שלי לא שילמה לי שלושה חודשים. אני יודעת שהיא כבר אינה עובדת לאחרונה, לכן היא לא מצליחה לשלם לי. ומצד שני היא עומדת לקבל בע"ה ירושה, והבטיחה לשלם הכל ברגע שתקבלה. וכל זאת מתוך הנחה שיצליחו מתישהו בקרוב למכור את הדירה.
מדי שבועיים אני מזכירה לה לשלם לפחות כמה שהיא יכולה. לפעמים קצת יותר. אני יודעת שקשה לה. האם זה עבירה?

תשובה:

שלום וברכה,

יש שיטות שאיסור לא תהיה לו כנושה נאמר רק בהלוואה ולא בחוב של שכירות. בנוסף, האיסור של לא תהיה לו כנושה חל רק אם המלווה יודע בבירור שאין ללווה כסף לפרוע, אבל אם לא יודע אם יש לו או לא, אין איסור למלווה לתבוע.

במקרה שלך שלא ידוע לך אם יש או אין ואת תובעת ואומרת לה שתשלם את מה שיש לה לשלם, וכן לא מדובר בהלוואה אלא בתשלום שכירות, אין איסור של לא תהיה לו כנושה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע ריש סימן צז ובכסף הקדשים שם.