להלוות ללא שטר חוב

שאלה:

שלום יש לי שתי שאלות בבקשה:
1. ראיתי שיש הלכה שכשאתה מלוה צריך לעשות שטר חוב או עם עדים(ראיתי תשובה של הרב יצחק יוסף שזה לא משנה סוכם קטן או גדול)
איך אני עושה את השטר חוב הזה?
האם אני כותב על פתק "פלוני חייב לי 5 שקל"?
2.כל פעם שאני מרוויח כסף בעבודה בחופש וכו' אני מביא להורים שלי את הסכום וכותב על פתק אצלי את הסכום ואז כל פעם אני מוסיף את הסכום
האם זה נחשב שטר חוב?
האם צריך שאבא שלי יחתום על זה?
(או אם יש בזה בעיה הלכתית אחרת אשמח מאוד שתומרו לי)
(ראיתי בילקוט יוסף שיש תשובה ביביע אומר בחושן משפט חלק ז סימן ז אם זה קשור)
אשמח למקורות תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

בשו"ע סימן ע ס"א מבואר שחייבים ללוות רק עם עדים או שטר. שטר בכתב ידו של הלווה גם מועיל שלא יוכל הלווה להכחיש את ההלוואה. ולכן אם המלווה כותב את ההלוואה בפנקסו צריך שהלווה יחתום על כך כדי שיש חתימת יד הלווה.

האחרונים האריכו על כך שרבים לא הקפידו להלוות עם עדים או שטר. ראה בשו"ת יביע אומר חלק ז חו"מ סימן ז שהביא את שיטות הפוסקים בזה וכתב שיש להקפיד על כך. וראה כאן באורך מה שכתבנו בדין זה.

בהצלחה.