דמי תיווך לחבר שעזר לי למצוא דירה

שאלה:

לכבוד הרה"ג שליט"א,
ראיתי פרסומת של דירה בתיווך עם פרטים על האזור
היות שחבר שלי גר באזור עם אותם פרטים, התקשרתי אליו ושאלתי עם ידוע לו על דירה כזאת שעומדת למכירה
ההוא שאל אותי מייד האם אני שואל אותו כדי לחסוך בדמי התיווך, עניתי לו שאכן
והוא ענה לי שזה דירה של גיסו שמועמדת למכירה ונתן לי את המספר,
היות שגיסו הוא אדם עסוק (בעיקר בתקופת החגים – שאז התחיל הסיפור)
החבר עזר לי מאוד ביצירת קשר עם גיסו ובעצה ותושייה
וכל זאת בציינו שעושה זאת בשמחה ללא תמורה היות שהצדדים הם גיסו וחברו,
הלכתי לראות את הדירה,
אך היות ומדובר בטאבו משותף והתגלו בעיות בהסכם בין המוכר לשותפו
חברי סייע בזה ואמר שתמורת הסיוע בשכתוב תיקונים בהסכם יבקש תשלום
(על אף אי היותי קשור להסכם הנ"ל רציתי לשלם לו על כך בתור מחווה על העזרה עד כה
ואף לא השתמשו בהסכם זה בסוף, העו"ד טיפל בזה.)
לאחר שבוע פגשתי את חברי ושאל האם התקדם העיסקה, אמרתי לו שקשה לי להשיג את גיסו
אמר לי שמוכן להכנס לנושא אבל בתשלום, הסכמתי ואז חזר אלי שגיסו יצור איתי קשר
ומשם לא היה לי שום קשר עם חברי עד סיום העיסקא שארך יותר מחודש וחצי
שמאז התקדמתי בעצמי עם המוכר מידי יום עם קשיים להשיגו, כי כבר לא רציתי להטריד את חברי
יש לציין ששאלתי אותו באיזה תשלום מעוניין והתחמק ממני ולא ענה
ועכשיו מבקש תשלום על תיווך העיסקא, בהתחלה ביקש 10,000, ואח"כ אמר שהיות שלא חשבתי
כלל על סכומים כאלה כמה שאשלם יהיה מקובל, שילמתי לו 3000 ש"ח עבור העזרה
וכעת דורש דמי תיווך, האם אני צריך להוסיף לו?

תשובה:

שלום וברכה,

כדי לתת תשובה ברורה צריך לשמוע את הצדדים.

אם החבר שהביא מידע על הדירה עשה ע"מ שלא לקבל תשלום, לא חייבים לשלם לו את השליש הראשון של 'מתחיל'.

לגבי המשך התשלום, אם פעל רק לאתר את גיסו זה לא נחשב לתיווך. אם עזר להתקדמות המכירה, יש לשלם לפי מה שעבד, אם רק קידם ולא סיים מגיע לו שליש של 'אמצעי'. ואם גם היה מעורב עד לסיום העסקה יש לשלם לו שליש נוסף של 'גומר'.

בהצלחה.