לא תהיה לו כנושה בגזלן

שאלה:

שלום וברכה
אאמו"ר שליט"א הוא אברך תלמיד חכם ומופשט מכל חיי העוה"ז לאחרונה נדבק אליו איזה עבריין וסיפר לו כל מיני סיפורים שישי לו בעיות רפואיות וכד'
והוא הצליח להחתים אותו על ערבות בסך של 30.000 אלף דולר כמובן שההוא ברח עם הכסף ולא שילם וכעת הגמ"ח פונה לאאמו"ר שליט"א שישלם את החוב. כמובן שאבי שליט"א בעצמו שקוע בחובות מנישואי 11 מילדיו ואין לו פרוטה לפורטה
ב"ה לאחר מאמצים מרובים הצלחנו לאתר את הלווה ולדרוש ממנו את התשלום אך הוא טוען "אין לי איך לשלם לכם וזהו"
השאלה היא האם מותר להפעיל עליו לחצים יותר קשים בכדי שישלם את ההלואה כאשר רוב הסיכויים שהוא הולך להפיל מישהו אחר בפח שלו לפי בירור שערכנו אאמו"ר שליט"א הוא לא היחיד שנעקץ ע"י הלווה אל הוא פועל כך באופן שיטתי

תשובה:

שלום וברכה,

איסור של לא תהיה לו כנושה נאמר על הלוואה ולא על גזל, וכפי הנראה אותו 'עוקץ' לא התכוון ללוות אלא לקחת ולברוח, והרי הוא גזלן ולא לווה, ואין בו איסור של לא תהיה לו כנושה.

מלבד זאת איסור של לא תהיה נאמר רק אם יודע בבירור שאין לו לפרוע, אבל אם לא ידוע אם יש לו או לא, אין את האיסור.

בהצלחה.

מקורות:

ראה כסף הקודשים ריש סימן צז.