הלוואה על דעת למחול

שאלה:

הלוויתי כסף
הלווה שהוא איש ירא שמיים ביקש שטר בגלל לפני עוור
השבתי לו בפטנט שמונע זאת "אם תשכח מחול לך" שזה פוטר את בעיית לפני עוור
אם בסוף הלווה נמנע מלשלם כי וודאי שכח (מדובר באדם שלא היה מרשה לעצמו לא להחזיר הלוואה)
האם מותר להזכיר לו , או שהתנאי מכחיש זאת?
אם לא מזכיר לו והחליט שאכן המלווה שמה שאמר בתנאי תקף אם אחר כך הלווה בא לשלם מותר לקחת זאת , או שכבר מחל?

תשובה:

שלום וברכה,

המשפט אם תשכח מחול הכוונה שאם הלווה ישכח והמלווה לא יזכיר, אבל אם המלווה מזכיר והוא נזכר זה לא נקרא ששכח ויש עליו חובת תשלומים.

אם המלווה מוחל בלב אין זה מחילה, צריך שהמלווה ימחל בפה כדי שהמחילה תהיה בר תוקף.

בהצלחה.

מקורות:

ראה קצות ונתיבות סימן יב.