יחוד כלי למנוע איסור מוקצה בשבת

הייתי שמח להבין מה העניין ליחד כלי לשבת ?

ולמה כלי שאני מייחד לשבת פתאום מאפשר לי לעשות פעולות כאילו לא היו עובדין דחול ..?

וכגון מברשת שיניים למה כאשר אני מייחד אותה לשבת פתאום מותר לצחצח שיניים לפי המתירים וכי הפעולה היא לא פעולה שנעשית בשבת עם מברשת כמו ביום חול ? ושוב מה היחוד פעל כאן ?

בתודה ..

תשובה:

שלום רב

לא ידוע לי שייחוד כלי מועיל לצחצוח שיניים, ייחוד כלי מועיל בדרך כלל לאיסור מוקצה, וכגון אבן או חתיכת עץ שהיא מוקצה בשבת, אם אני מיייחד אותה לשימוש כמו למנוע סגירת דלת היא הופכת לכלי ואינה נחשבת מוקצה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. מערכת המשנה הלכות שבת ג נידאם סימן שכ"ו ע"מ 221 הלכה (לד)
    נתיב המצוות ע"מ קל הלכה (ח)
    קוראי עונג ע"מ עד פרק רביעי (ד)
    שבת כהלכה סימן יח יא
    ועיין בשמירת שבת כהלכתה חלק א פרק יד לד בהערות אות צה ומביא את הסוברים שכן נצרך למברשת מיוחדת ועיינתי באגרות משה שן מצריך

    ובשו"ת יביע אומר חלק ד – אורח חיים סימן ל אות כ – זה לשונו .. ומיהו נכון להחמיר ליחד מברשת שינים לשבת. (כדי להנצל מענין עובדין דחול.) וכמו שמצינו בגמ' (שבת קמז:) רב שמואל בר יהודה עבדא ליה אמיה מגררתא דכספא (לשבת). ע"ש.

    ואני רוצה להבין מה הרעיון .. תודה וסליחה אם אני מטריח עליכם ..

  2. אכן, דבריו של הגר"ע יוסף מיוסדים על דברי הגמרא בשבת קמז ב ןגבי גרירת טיט, שגם באופן המותר יש לייחד כלי לשבת שלא יראה כמלאכת חול, הנושא של עובדין דחול הוא שכאשר אדם עושה דבר הנראה כמלאכה הוא מבטל בכך מקדושת השבת וייחודה, וכאשר הוא עושה זאת באופן שונה הדבר מותר. יש לזכור שרבים מחמירים בענין ציחצוח שיניים ושבת וגם הגר"ע יוסף התיר רק למי שמצטער הרבה במניעת הדבר.