מוקצה / האם מותר לבכות בשבת / קשר בשבת / תלישת ציפורן בשבת

שלום כבוד הרב!
1)איך אני ידע מה זה מוקצה.?
2)פתחתי חבילה של ביסקוויטים ואני שמה את החבילה בשקית כדי שלא התיבש האם מותר לי לעשות קשר בשקית והאם מותר לי להתיר את הקשר מתי שאני רוצה לאכול ת'ביסקוויטים(בשבת)
3)אני רואה בשבת שהציפורן ביד שלי חצי קסוסה אז…האם מותר לי ליקסוס אותה עם הפה כדי שהיא לא תיפול לי איפה שהוא בלי שאני ירגיש?
4)האם מותר להתפלל עם בכי בשבת.?
5)נמלה שעלתה עלי בשבת איך אני צריכה להוריד אותה אני יודעת שזה מוקצה ואסור לגעת בה .?
תודה רבה!

תשובה:

שלום רב,

1. קשה קצת להקיף את כל הלכות מוקצה על רגל אחת… באופן עקרוני, כל דבר שאסור להשתמש בו בשבת הוא גם מוקצה, לדוגמא, מכשירי חשמל וכד', כלי כתיבה וכד', כלי עבודה, אובל שאינו מבושל (ולא שייך לאוכלו כלל), תמונות שתולים על הקיר, וכן זבל וכד', חלק מהנ"ל לפעמים מותר להזיז משום שהם מפריעים במקומם. כדי לדעת יותר טוב הלכות מוקצה, צריכים לקרוא באיזה ספר קליל שמתמצת את הנושאים.

2. אסור לעשות קשר חזק (מהודק). אבל אפשר לעשות קשר בלי להדק, או לסגור ללא קשר.

3. אסור לתלוש. ראה כאן.

4. כתב במשנה ברורה (סי' רפח סק"ד): "כתב הט"ז היינו דוקא אם מחמת רוב דביקותו בהקב"ה זולגים עיניו דמעות שכן מצינו ברע"ק בזוהר חדש שהיה בוכה מאד באמרו שיר השירים באשר שידע היכן הדברים מגיעים וכ"ה מצוי במתפללים בכונה אבל סתם לבכות כדי שיצא הצער מלבו לא". וראה שם מה שהביא בשם האליה רבה.

5. אפשר להוריד אותה כלאחר יד, או ע"י משב רוח מהפה.

הרבה הצלחה