צמיד לידה בשבת / טלטול תעודת זהות בשבת

שאלה:

בשש"כ מ, לב מתיר לזיהוי לשים בשבת צמיד על ידי ההורים עדיף שאני יעשה זאת או לתת לאחות לעשות זאת על ידי?
בכניסה לבית חולים להשיב על כל השאלות שהם רושמים כמו תז ועוד והאם לגעת במוקצה לצורך הזיהוי?

תשובה:

1. אני מניח שהאחות יהודיה אז מה ההבדל בינך לבינה? איזה עדיפות יש שהיא תעשה זאת? כמו כן אני מבין שאתה גבר אז ודאי אין טעם בכך.

2. יש למעט ככל האפשר ברישומים, ולבקש להמנע לחלוטין מרישום שאינו הכרחי לפיקוח נפש. אם הם מסרבים לתת שירות באופן אחר ומדובר בצורך פיקוח נפש כמו לידה וכדומה, אז אין ברירה.

תעודת זהות או דרכון, בפשטות הם מוקצים מחמת חסרון כיס. וכן כתב בס' אשרי האיש חלק ב' פרק יז סעיף ס בשם הגרי"ש אלישיב, וראה עוד שמירת שבת כהלכתה חלק א' פרק כח סעיף ט.

אמנם לדעת הגאן רבי עובדיה יוסף זצ"ל, לא שייך מוקצה מחמת חסרון כיס אלא דווקא בכלי שמלאכתו לאיסור, שמקפיד עליו שלא לטלטלו (שו"ת יביע אומר חלק ז' חלק אורח חיים סימן לט אות ג), ולפי דעתו תעודת זהות אינה מוקצה בשבת.

כמובן יש להמנע מכל מה שאפשר ולעשות רק מה שנצרך בפועל לענין.

לידה קלה ובריאה ושמחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. יש שאמרו בכלל להמתין עם הצמיד עד מוצ"ש, עכ"פ לבעל (לא ברור למה לאשה מקילים בכך שהאחות תשים)
    כמו כן רציתי לדעת מנסיונכם אם זה עוזר שאבקש לא לרשום כלום…
    מה עדיף נהג גוי או ליסוע לבד לבית חולים?

  2. מסתבר שעדיף להמתין אם אפשר, אבל לא לתינוק שזה קריטי לשים מיד.
    בבתי חולים עם תודעה דתית בודאי זה עוזר. בירושלים שיש ציבור דתי ענק הם בהחלט מבינים את זה.
    ודאי נהג גוי עדיף.