הוצאת גלידה בכף עגולה בשבת לנתינת צורה

שאלה:

שלום
 האם מותר ליצור כדור גלידה באמצעות כף גלידה ( ראיתי שארחות שבת של הר' רובין מתיר ליצור צורה עם כפית/כף באבטיח וכדומה, והשמירת שבת כהלכתה בגרסה החדשה,אוסר גלידה, הוא לא נימק את סיבת איסורו, ולכאורה צורה של אבטיח יותר מורכבת מגלידה, רק ציין שרצונו בצורת הכדור ולכן אסר)
אודה לתשובתכם

תשובה:

שלום וברכה

כפי שציינת נכונה, בשש"כ פרק י סעיף ח אוסר להשתמש בכף כזו כאשר המטרה היא לעשות צורה, והתיר זאת [בגלל שאינה צורה מיוחדת] כאשר אין כוונתו לצורה אלא להוצאה נוחה של הגלידה.

החמיר בענין זה מאוד בקיצור שו"ע סי' פ סעי' כה, ראה שם שהזהיר באדם שעושה סלט ביצים שלא להחליק אותן יפה בצלחת. וכ"כ בחיי אדם כלל לט סעי' א ועוד אחרונים.

אמנם בדעת תורה סוף סימן שכא ובשביתת השבת מלאכת מעמר חלקו על דברי הקצוש"ע, וסברו שאיסור זה אמור רק כאשר יש דיבוק חזק כמו בתאנים ולא בביצים שרק נוגעים בצורה והיא מתפרקת, אבל לא דנו מצד שהצורה עצמה של ההחלקה איננה חשובה. מכל מקום בנשמת שבת סי' שכא ואילך התיר לפי דבריהם שימו בכף עגולה, אולם בשמירת שבת כהלכתה הוסיף את התנאי האמור.