מה ההבדל בין ספרדים לאשכנזים לגבי נישואין אם שתי נשים

רציתי לשאול מה יחס ההלכה לסוגיית ריבוי נשים מהמקרא ואילך והאם היו הבדלים בעניין זה בין אשכנז וספרד

תשובה:

שלום רב,

מעיקר הדין אין כל איסור לשאת שני נשים ויותר כל עוד יש בידו לכלכל את כל הנשים (ראה יבמות סה,א בדברי רבא).

לפני כאלף שנה ויותר תיקן רבינו גרשום מאור הגולה כמה תקנות. ביניהם שלא לשאת שתי נשים, (אם במקרים חריגים הוא תיקן שיוכלו לשאת אשה שניה).

קהילות אשכנז קיבלו את התקנה שלו כהלכה פסוקה, ואף מאד מחמירים בזה. קהילות ספרד בדרך כלל לא קיבלו את התקנה. בנוסף, ישנו דיון רחב בפוסקים האם התקנה שלו היתה עד סוף האלף החמישי או עד ימינו. לדוגמא, דעת הבית יוסף (שו"ע אבה"ע סי' א') שהתקנה היתה רק עד סוף האלף החמישי (1240 למיניינם). אולם גם היום לכל הדעות המנהג שלא לשאת שתי נשים מחייב.

גם בקהילות ספרד נוהגים שלא לשאת שתי נשים, ומנהג זה מחייב גם אצלם. בפרט שהרבה נוהגים שהבעל מתחייב תוך כדי שבועה שלא לשאת אישה על אשתו.

למעשה, באופן כללי, אין הבדל בין אשכנזים לספרדים. אולם במקרים מסויימים, בתי הדין נוהגים להקל יותר כשמדובר בספרדים, משום שאצלם ודאי אין את הגזירה של רבינו גרשום.