מה זה פרהסיה

שלום כבוד הרב שליט"א
מה בדיוק פירוש המשפט תשלומי ארבעה וחמשה ותוספת קנס בדיני שומר חינם בפרק שלישי המפקיד
מה ההגדרה של בפרהסיה
תודה .

תשובה:

שלום רב,

אם כוונתך, למשנה הראשונה בהמפקיד, הכוונה היא, אדם שנתן לשמור פקדון – לדוגמא שה, השה נגנב, השומר פטור מתשלום, שהרי שומר חינם פטור בגניבה. ובכל זאת הוא העדיף שלא להשבע למפקיד על כך שזה נגנב, אלא שילם את מלוא מחיר השה. אח"כ כשנמצא הגנב והוא לדוגמא נאלץ לשלם כפל או תשלומי ארבעה וחמשה (אם הוא טבח או מכר את השה), התשלום הולך לשומר.

בפרהסיה הכוונה היא בפני עשרה. לדומגא, מחלל שבת בפרהסיה, זה הכוונה מחלל שבת בפני עשרה אנשים.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. ב"ה
    תודה כבוד הרב
    בהמשך לתשלומי כפל ארבעה וחמישה אם אין לי ארבעה בקרים או חמשה שוורים לשלם ,האם בית דין יחייבו את לשלם ? ערך ארבעה בקרים או ערך ,ארבעה שוורים, הכוונה , כספית אם הבנתי , ואם יש מושג כזה קנס כסף ?
    תודה ! זה עוזר לי , לעזור לתלמיד שהתקבל לישיבה .

  2. בהחלט, תשלומי ארבעה וחמשה זה אומר לפי הערך הכספי.
    דומני שכל הקנסות שבתורה הם תשלומים כספיים, כפל, תלשמי ארבעה וחמשה, שלושים של עבד, עדים זוממים (מחלוקת אם זה קנס), וכן הלאה.