קטן בשבת באיסור דרבנן

שאלה:

שתי שאלות שקרה לי השבת
1 קרה לי שהחלה שלנו בשבת נמרח ברוטב בשרי השאלה האם החלה נהיה בשרי כמו לאכול עם דגים וכו' ?
2 הילד שלי קטן בקש תעסוקה והוא מעצמו בלי רשות קילף במקלף תפוח השאלה האם מותר להנות מזה ולאכול מזה כיון שהילד עשה איסור בלא שהתבקש
אשמח לקבל תשובה
בברכה

תשובה:

שלום וברכה

1. את החלק שמלוכלך ברוטב אסור לאכול עם דג.

2. ילד שעובר מעצמו ולצרכו על איסור דרבנן יש שסברו שאין חובה למנוע ממנו, ממילא ודאי בדיעבד אין כאן איסור הנאה ממעשה שבת ומותר לתת לו לאכול את הפרי.

מקורות:

ראה ביאור הלכה סי' שמג בשם הרשב"א והר"ן לגבי ספייה לקטן לצרכו באיסור דרבנן ומדברי החולקים שם.