הובלה לחופה של גר צדק ע"י אמא לא יהודייה

אני גר, עומד להתחתן בקרוב בעז"ה, ואני מאוד מאוד לא רוצה בפרסום דבר היותי גר.
שאלתי היא, האם יותר לי להציע לאמי (הלא יהודיה) להיות שושבינים ולהוביל את כלתי לחופה? (זה מאוד מאוד חשוב לי).
בנוסף רציתי לשאול, האם זה הכרחי שקורא הכתובה יכריז את שמי עם ההדשגה "בן אברהם אבינו"?

תשובה:

שלום רב.

א. ההובלה לחופה על ידי שושבינים יהודים ונשואים אינה אלא מנהג, ואין ספק, שבמקרה שיש צורך מיוחד אין מניעה שהאם שאינה יהודיה תלווה את בנה לחופה. אולם, אם אמך אינה זקוקה לכך במיוחד, יש ענין על פי קבלה ששני בני זוג יהודים יוליכו לחופה.

ב. קריאת הכתובה אינה חלק מהנישואין עצמם, וכל תכליתה אינו אלא ליצור הפרדה בין מעשה ה"קידושין" – נתינת הטבעת – העושה את האשה מאורסת, למעשה ה"נישואין" שענינו החופה, ולכן, ניתן בהחלט לבקש מהרב שמקריא את הכתובה לדלג על כל איזכור שנעשה שם להיותך גר.

מקורות:

א. על מקור מנהג ההולכה לחופה ראה שו"ת לבושי מרדכי ח"ג סי' כב, מטה משה ריש הל' הכנסת כלה, וכבר הובא מנהג זה ברמ"א יו"ד סי' שצא סעי' ג.

ב. על הצורך להזכיר בשטר הכתובה את עובדת היות החתן גר, ראה ס' משנת הגר עמ' קצז.