אין מערבין שמחה בשמחה לענין חתונת שתי אחיות בשבוע אחד

שתי אחיות מעוניינות להינשא במהלך אותו שבוע. אחת ביום שלישי ואחת ביום חמישי. כמדומני שאין הדבר ראוי (מכיון שאמרו חז"ל אין מערבין שמחה בשמחה). מה הדין ומהו המקור ההלכתי לכך?

תשובה:

שלום רב.

נחלקו בדבר זה הפוסקים, ולמעשה במקום הדחק אפשר להקל בזה.

מקורות:

בצוואת ר"י החסיד אות ל' ול"א כתב שאין לעשות חתונה לשתי אחיות ביום אחד, והסמ"ק בהגהות כותב שיש ספרים שכתוב בהם שאפילו בשבוע אחד אין לעשות, והביאם הב"ח באו"ח סי' תקמ"ו והבית יוסף באבן העזר סי' ס"ב, אמנם הרמ"א באבן העזר שם סעיף ב' הביא דברי הספר חסידים בלשון זה 'אין לעשות חופת ב' אחיות ביחד' ומשמע שס"ל שבשבוע אחד מותר, והמשנה ברורה בסי' תקמ"ו סק"א הביא רק שלא לעשות חתונת ב' אחיות ביום אחד, וכתב השער הציון שם ס"ק ג' שהשמיט את הדעות שאסרו בשבוע אחד מפני שהמהרש"ל כתב שזו טעות סופר, וכן הסיק הט"ז שם סק"א, אמנם הקיצור שולחן ערוך (קמה,כו) הביא דעה זו להלכה, ויש שהוכיחו כך מיעקב אבינו שלא רצה לשאת את רחל באותו שבוע שנשא את לאה, וכדברי המשנה ברורה מבואר גם בספר יוסף אומץ (לרבינו יוסף יוזפא שנולד בשנת ש"ל) בעמוד של"ב שדווקא ביום אחד יש קפידא בזה. ולכן עולה להלכה מכל הנ"ל שכאשר יש מצב דחוק אפשר לסמוך בשופי על הפוסקים הסוברים שאין קפידא בזה בשבוע אחד כי אם ביום אחד.