ראה דירה באמצעות מתווך ולאחר מכן ראה פרסום של בעל הדירה

שלום
הלכתי לראות בית דרך תיווך, המתווך הראה לי את הבית אך לא החתים אותי על כלום. לאחר יומיים ראיתי מודעה של בעל הבית עצמו שגר שגם הוא פירסם, האם מותר לי לקנות דרך בעל הבית. בעל הבית עצמו אמר שמוכן למכור לי ללא התיווך, השאלה מבחינה ההלכה האם מותר לי כך לנהוג.

תשובה:

אם פנית למתווך וביקשת שימצא או יראה לך דירה, הרי אתה חייב לשלם דמי תיווך, גם אם תגמור את העסקה ישירות עם בעל הדירה.
אם המתווך שמע שהנך מחפש דירה ופנה אליך שהוא רוצה להראות לך דירה ולא ביקשת ממנו עבודה כלשהי, אתה יכול לקנות ישירות מבעל הדירה ואינך חייב לשלם למתווך דמי תיווך, אם התברר שהיית משיג את הדירה גם ללא עזרת המתווך והמתווך לא הוסיף כלום לגמר העיסקה.

מקורות:

עיין בקובץ הישר והטוב ח"ה עמודים לז-לח, אולם סוף התשובה אינו נראה לי לענ"ד. ועיין גם כאן.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שלום .. שאלה .. דירה בבלעדיות אצל מתווך …לקוח החליט לפרסם את הדירה והכניס לקוחות שהדירה בבלעדיות ולא מסר ללקוחות שהדירה נמצאת בטיפול אצל משרד תיווך .. הלקוח מכר את הדירה .. מה מקובל במקרים אלה ?

  2. לפי חוק המתווכים הלקוח אמור לחתום על מסמך שהוא נותן בלעדיות ובמסמך בדרך כלל מפורש מה יהיה אם הלקוח ימכור בעצמו.
    בדרך כלל מקובל לסכם מראש שאם הלקוח ימכור את הדירה בתוך תקופת הבלעדיות הוא יחויב לשלם דמי תיווך בשיעור שהוא (המוכר) היה משלם אם היה מוכר דרך המתווך.