דמי שדכנות למי שמציע או למי שיזם?

שאלה:

יצא לי לדבר עם גיסתי (בחורה בת 20) על אחיין שלי שיוצא לשידוכים ואמרתי לה אם יש לה משהו להציע לו (אציין כי אמרתי לה יאללה כדאי לך תעשי כסף…) היא חשבה ואמרה לי שם של חברה למחרת שלחה לי פרטים שלה ומשם אני קיבלתי מייל עם הפרטים והעברתי למשפחות וכו ובעצם כאן תם ההתערבות של הגיסה שהיא בחורה בכיתה של הכלה…
ואז שלושה שבועות פלוס אני בקשר עם שתי הצדדים קבעתי להם פגישות גישרתי בינהים היה באמצע נפילה שכמעט והשידוך ירד ולבסוף ברוך ה' לאחר מאמצים מרובים השידוך נסגר…
כרגע הבחורה דורשת את החלק שלה בדמי השידוך
אציין כי הצד של החתן זה אח שלי ולי לא נעים לבקש כסף …
והצד של הכלה מבין שהוא צריך לשלם אבל לא סיכמנו סכומים מראש אז בעלי אמר להם שישלמו כמה שמקובל אציין שאנחנו ספרדים…
כרגע שאלתי היא מה עלי לעשות עם דמי השדכנות שאקבל והאם עלי להתחלק ובכמה עם גיסתי שהיא זו שזרקה את השם בעצם ….
חשוב לי לציין שהיא מראש הציע את הבחורה על מנת לקבל שכר רק שלא ניראה לי שהיא הייתה מצליחה לסגור את השידוך הוא היה דיי מסובך עם פערים בין המשפחות שאני בתור אישה נשואה עם קצת ניסיון ופוליטיקה ידעתי בסיעתא דשמיא לגשר ולנתב את שני הצדים …
וגם המשפחות עצמן לא היו רוצות שהיא זו שתשדך ביניהם מפאת גילה הצעיר וחוסר הניסיון , אז הם למעשה בחרו בי… וביקשו ממני לגשר ביניהם.
אשמח לתשובה ,
תודה רבה ויישר כוח.

תשובה:

שלום וברכה,

הצד של הכלה שמעו רק ממך את הצעת השידוך, ולכן הם צריכים לשלם לך בלבד ולא לגיסתך.

הצד של החתן צריך לשלם [אם את רוצה לקבל] שליש לגיסתך שהציעה את השידוך, ושני שליש עבורך שניהלת את השידוך.

בהצלחה ומזל טוב!

מקורות:

דמי שדכנות משלמים למי שהציע את ההצעה ולא למי שיזם את הרעיון. ולכן אדם שיזם שידוך ופנה לשדכן שיציע את ההצעה לשני הצדדים, השדכן זכאי לתשלום ולא ליוזם. במקרה שלך גיסתך הציעה לאח שלך ואת מעין אחראית עליו, ולכן זה נחשב שהציעה צד של החתן ומגיע לה שליש על ההצעה, וכיון שלא המשיכה את ניהול השידוך, אלא את המשכת, מגיע לך שני שליש מצד החתן. מצד הכלה אם רק את שוחחת איתם והצעת להם והם ניהלו את השידוך, מגיע רק לך את הכסף כיון שהיא לא ניהלה מולם את השידוך.