שכר טרחה לשדכנית

שאלה:

שלום לכבוד הרב. שאלתי היא האם השדכנית צריכה לקבל את מלוא הסכום, גם אם לבסוף לא יצא השידוך לפועל מחמת סיבות שלא נראה לבחורה, והחליטה שלא להתחתן איתו. תודה וישר כח ותזכו למצוות.

תשובה:

שלום וברכה,

החיוב תשלום לשדכן ומתווך רק שעשו קניין או התקשרות שמחייבת. אם הצדדים סגרו ביניהם להינשא [כיום מקובל לקרוא לזה "ווארט"] חייבים לשלם דמי שדכנות לשדכן, וגם אם אח"כ השידוך בוטל חייבים לשלם לשדכן. אבל אם לא הגיעו לשלב שהצדדים סיימו ביניהם, אין צורך לשלם לשדכן כלל, גם אם הוא עבד קשה להפגיש בין הצדדים.

בהצלחה.

מקורות:

ראה בהגהת הרמ"א בשו"ע סו"ס קפה שחיוב תשלום חל לפי מנהג המקום יש מקומות שנהגו אחרי הנישואין ויש שנהגו אחרי שהתקשרו בקשרי שידוכים [מאורסים של ימינו]. ואם בוטל השידוך תלוי במנהג הנ"ל שאם החיוב בנישואין לא חייבים לשם. ואם החיוב אחרי ההתקשרות, אם ביטלו את השידוך חיייבם לשלם דמי שדכנות. וע"ע בערך השלחן שם.