מתווך שהביא שוכר לשבוע והשוכר נשאר לשנה – כמה ישלם?

שאלה:

אני עובד בהשכרת דירות לטווח קצר – יום יומים שבוע וכד', וכן מתווך לאחרים שרוצים להשכיר את דירתם ולוקח דמי תיווך.
כמובן שבגלל המלחמה ירד מאוד המצב.
באחת מהדירות שלי שאני שוכר בשביל להשכיר לטווח קצר, נגמר החוזה ועקב המלחמה לא חידשתי אותו. רק ביקשתי מהמשכיר שיתן לי להמשיך להשכיר את הדירה עד שהוא יצליח להשכיר. ואני ישלם לו לפי יום.
בסוף אדם ששכר את הדירה לשבוע, היה מרוצה מהדירה ורצה להשכיר אותה באופן קבוע, הפנתי אותו לבעלת הבית והם סגרו חוזה לשנה.
האם הם צריכים לשלם לי דמי תיווך?
חשוב לציין שהם פרסמו רק ביד 2 ולא אצל מתווכים, וכן שהם חתמו חוזה לא ידעו ולא חשבו שיצטרכו אולי לשלם לי דמי תיווך.
הם יודעים שנודע להם מהדירה היות והם התארחו בדירה שבוע.

תשובה:

שלום וברכה,

אתה הבאת את השוכר לדירה לא בשביל להשכיר להם לשנה, אלא להשכיר להם לשבוע, והם התקדמו ושכרו לשנה, ואין חיוב לשלם דמי תיווך לא על השוכר ולא על המשכיר.

בהצלחה.

מקורות:

המתווך תיווך דירה לשבוע ולא הביא להם דירה לשנה, אלא הם מעצמם המשיכו לשנה, ולכן המתווך לא זכאי לתיווך של שנה. וכן מצוי במתווך דירה שהראה דירה לשוכר, והשוכר נהנה מהדירה וקנה את הדירה, שהמתווך לא מקבל דמי תיווך על עסקת המכירה.