שכנים

שאלה:

שאלות לגבי הלכות שכנים: אני גרה ביחידה, דירת חדר וחצי ששני החלונות בחדר הגדול פונים לשביל כניסה לדירה של השכנים. השביל הוא ברוחב של מטר מהחלון ולאחריו חומה והוא מוגבה יותר מהדירה שלי ככה שהחלונות שלי נמצאים כמעט על הרצפה של השביל. והחלון בחצי החדר (חדר שינה) פונה אל תוך מבואה/מרפסת קטנה שהיא בצעם היציאה מהדירה שלהם. השאלות הן כאלה: 1. הם נוהגים להניח דברים ממש על יד החלון הגדול, עגלה, מתלה כביסה, מה שחוסם לי את האור בבית. 2. הם עוברים ומדברים ולעיתים אף יושבים בשביל הזה, מנהלים שם שיחות טלפון ושיחות בינהם, ולפעמים בהרמת קול, ממש על יד החלונות, נותנים לילדים לשחק שם, לדפוק על החלונות והקיר ולנסוע עם בימבה שמרעישה נורא, או לשחק בכדור שמוטח על הקיר והחלונות שלי, מדובר על מרחק של פחות ממטר מהחלון של החדר הגדול (שהוא בעצם כל הבית שלי, סלון, מטבח והכל) זה לא נותן לי שקט בית, הרבה פעמים זה מעיר אותי משינה, מפריע את מנוחתי, גורם לי לשמוע שיחות שאיני חפצה לשמוע וגם להרגיש לא בנוח לדבר בבית שלי כיוון שהם נמצאים ממש מעבר לחלון ושומעים. מעבר לכך, אני כמעט לא יכולה לפתוח את החלון/וילון כיוון שהפרטיות שלי תיפגע. 3. החלון הקטן של חדר השינה פונה אל המרפסת שלהם, הם מניחים שם ציוד ובגלל שהחלון ממש על הרצפה כל פעם שהם מניחים דבר זה יוצר רעש נוראי, שמעיר אותי הרבה פעמים. 4. הם מניחים דברים על הגג של היחידה שלי, מה שעושה לי רעש. לעיתים הם עולים על הגג מבלי לידע אותי, מה שגורם שפתאום אני שומעת אנשים הולכים על הגג וגרירות של חפצים בפתאומיות, הדבר מבהיל אותי מאוד. 5. הרבה פעמים הם מתנהלים בבית במשך שעות כשדלת הבית פתוחה, אני שומעת כל דבר, התנהלות, שיחות, ויכוחים, הילדים וכו', כיוון שהחלונות שלי ממש קרובים ופונים אל דלת הבית שלהם. 6. הרבה מאוד פעמים הם נכנסים מהשער ומהבית ויוצאים תוך כדי שהם טורקים את הדלתות דבר שמקפיץ ומבהיל ואף מעיר אותי משינה. יש לציין – (שנינו שוכרים) הדירה לא אידיאלית מבחינת הבניה שכן אין פרטיות, הדירות קרובות אחת לשניה ושומעים כל דבר. מה גם שבשביל לצאת ולהיכנס הם חייבים לעבור דרך החלונות שלי. פניתי והסברתי מספר רב של פעמים שינסו להתחשב, אבל ההרגשה שלי שהם מתייחסים לשביל הזה כאל חלק מהבית שלהם למרות שהוא יותר קרוב לחלונות שלי, האם ההתנהלות היא נכונה מבחינת הלכתית?

תשובה:

שלום וברכה,

1. להניח דברים כבדים שמסירים את האור – אסור. ויש להרחיק ד' אמות – כשני מטר.

2. 3. שימוש רגיל במרפסת או משחקי ילדים לא ניתן למנוע, כיון שזה ביתם וזכותם להשתמש בביתם כנהוג. וכן מותר להם להניח חפצים במרפסת והרי זה שימוש סביר שאין למנוע. ואם הרעש הוא לא מקובל יש בזה מחלוקת הפוסקים.

4. בפשטות אינם יכולים להשתמש בגג של היח"ד שלך, כיון שזה הרשות שלך.

5. מותר להם לדבר בביתם למרות שהקול נכנס לבית הסמוך.

6. צריך לסדר את השער שלא יטרוק.

מאוד קשה לקבוע את ההלכה ביח"ד שנבנו בצורה מאולתרת, למי יש חזקה ולמי אין. ויש לבדוק כל דבר לגופו של עניין.

בהצלחה.