לך תגבה את מה שאני חייב מפלוני שחייב לי?

שאלה:

בס״ד,
אדם שמישהו חתם עליו לקבל הלוואה לקנות רכב, לאחר תאונה ברכב , חברת הביטוח הוציאה צ״ק לסגור את החוב של הרכב , הצק נשלח לנוסע, והוא לקח את הצ״ק והשתמש בו . ( צ״ ק גדול) . עכשיו חברת ההלוואה דורשת את מהאדם הערב לשלם את החוב ( הצק של חברת הביטוח היה אמור ללכת לסיים את ההלוואה) , הערב מבקש את הכסף מהנהג שלו הוא היה ערב, והוא אומר שאין לו את הכסף,

ויש לו לנהג מישהו שחייב לו כסף , האם ע״פ ההלכה מותר לו לומר לך ותגבה את זה מפלוני שחייב לי?

או שאסור ואי אפשר לתווך בין שניהם?

בבקשה מקור לעיין , תודה.

תשובה:

שלום וברכה,

מלווה שרוצה לגבות את חובו מבע"ח של הלווה, דהיינו ראובן שהלווה לשמעון ושמעון הלווה ללוי, יכול ראובן לדרוש את החוב מלוי, אם אין מעות לשמעון לשלם. ויש סוברים שגם אם יש לשמעון מעות שייך הדין הנ"ל. אמנם דוקא אם לוי ישלם, אבל אם לוי אינו משלם אין שמעון יכול לשלוח את ראובן ללוי.

בהצלחה.

מקורות:

ראה פרטי דינים אלו בשו"ע חו"מ סימן פו.