ספק האם שילמתי עבור הקנייה

שאלה:

שלום רב
במידה ואני מסתפקת אם שילמתי על מוצר מסוים, ז"א קיימים אחוזים בודדים לספק הזה ואני כמעט בטוחה ששילמתי, מדובר על קיוסק שפועל ללא מוכרת ומשלמים עצמאי, יכול להיות מצב שבו אולי לא היה עודף לקחת והתכוונתי לשלם בפעם הבאה, אני לא זוכרת ספציפי שקרה לי כזה מקרה, בכל אופן הקיוסק נסגר, במידה והקיוסק לא היה נסגר, הייתי משאירה כמה שקלים ליתר ביטחון, כרגע אין קיוסק, מה עלי לעשות?
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

אם יש ספק אם שילם עבור מקח, נחשב לאיני יודע אם התחייבתי. וכאן שאין תביעה של המוכר, יש לפטור את הקונה אף מדיני שמים.

בהצלחה ושנה טובה.

מקורות:

איני יודע אם נתחייבתי ראה שו"ע סימן עה סעיף י שפטור בידי אדם. ובתומים שם כתב שספק במקח נחשב לאיני יודע אם נתחייבתי. ובסעיף יח מבואר שאם חייב ואינו יודע כמה חייב, ישלם כמה שחייב וחלק הספק הביא המחבר ב' שיטות האם חייב בד"ש. והש"ך סובר שפטור בדיני שמים. וכאן שאין יודע אם שילם וגם אין תובעו יש לדמותו לדין שהובא בסעיף יח.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. התומים מדבר במקרה שפרע הכל ונסתלק, רק אח"כ נולד ספק מחמת שנמצא שטר מזויף, אבל כשקיבל מוצר ולא יודע אם שילם כל שויו פשוט לכאורה שזה א"י אם פרעתיך.