האם אני מחויב לכבד את אמי שאמרה לי לחסוך סכום מסוים?

שאלה:

שלום וברכה כבוד הרב
אם אמא אמרה לי פעם, לחסוך לפחות 1000 ש"ח ממה שאני מקבל, האם אני מחויב על פי מצוות כיבוד אב ואם לחסוך את זה?
טוב לחסוך ואני לא נגד, אך החודש יש לי הוצאות שלדעתי חשובות ואני צריך מה-1000 האלו.
קראתי לגבי כיבוד הורים חילונים כאן (http://din.org.il/2013/12/19/%d7%9e%d7%a6%d7%95%d7%aa-%d7%9b%d7%99%d7%91%d7%95%d7%93-%d7%90%d7%91-%d7%95%d7%90%d7%9d-%d7%91%d7%94%d7%95%d7%a8%d7%99%d7%9d-%d7%97%d7%99%d7%9c%d7%95%d7%a0%d7%99%d7%9d/)
ואני מעתיק חלק מהכתוב: "אמנם, גם לדעת השו”ע, אדם שמחלל שבת בפרהסיא אין חיוב לכבדו, כמבואר בס’ ראשון לציון (שם סעי’ יח), וממילא, לגבי אלו לא שייכת סברת הב”ח הנ”ל, וכל החובה לכבדם אינה אלא משום שאפשר שהם בכלל תינוקות שנשבו, משום כך הורה הגרי”ש אלישיב (הובא בס’ מורא הורים וכיבודם) שבכל מקום של ספק בענין זה, שאפשר שהוריו מודעים די הצורך לאמיתות התורה וכיוצא בזה וממילא דינם כרשעים גמורים שאף לדעת השו”ע אין חיוב לכבדם, רשאי הוא להקל מספק כדעת הרמ”א שאין חיוב לכבדם."
אני לא יודע אם אפשר שהורי מודעים די הצורך לאמיתות התורה וכיוצא בזה…

תודה רבה כבוד הרב

תשובה:

שלום וברכה

ראשית ודאי חייבים לכבד את ההורים, שנית, הנושא הזה האם החסכון של הכסף שלך הוא חלק ממצות כיבוד הורים יש לפקפק בו מאוד, שהרי אמרו חכמים כיבוד אב משל אב ולא משל בן, כלומר אתה לא חייב להוציא כסף על כיבוד הורים, וכמו כן מן הסתם אתה לא חייב לכלכל את מצבך הפיננסי בהתאם להנחיותיהם [ידועים גם דברי המהרי"ק בנוגע לענינים שלא נוגעים להורים שאינו חייב לשמוע להם, אלא שיש שאמרו שדבריו אמורים רק כשיש צורך מצוה כמו שידוך שהוא הנושא עליו דבריו אמורים, כמו כן יש שחלקו עליו בזה], אבל צריך להיות חכמים, ההורים שלך אנשים מנוסים ונבונים, וההמלצה של אמא היא מאוד הגיונית ושקולה, וכדאי מאוד לשמוע בקולה.