אמה על אמה זכר לחורבן

שאלה:

שלום

האם להשאיר בבית אמה על אמה זכר לחורבן זה חיוב או מנהג?
באיזה מקום עושים זאת? דווקא מול הדלת או גם מעל הדלת?
מה הגודל? והאם יש בזה שיטות?

ראיתי בלא מעט מקומות שלא עשו זכר לחורבן, האם יש שיטות שלכתחילה לא צריך?

ובית שלא נהגו (אין לי מושג אם בגלל חוסר ידע/שימת לב או שלא נהגו), וכבר כמה עשרות שנים, האם יש לעשות כיום?

תודה

תשובה:

שלום וברכה

על מה שיש שלא עושים כבר באחרונים ניסו למצוא כמה סברות ללמד זכות: יש שרצו לומר שהקבלן שבונה בית אינו חייב לשייר כיון שאינו בונה כדי לגור בעצמו, והקונה כבר קנה זאת אחרי שסויד ואין לו חיוב לקלוף, ויש אשמרו שהסיוד שלנו אינו כדרך המלכים ואינו מחייב שיור אמה על אמה, ראה פלפולים בכל זה בשו"ת דבר יהושע ח"ב סי' עג עם דברי בעל מגדל השן שהקל מחמת הסברות הנ"ל, אולם להלכה ודאי הדין אינו כך, ויש חיוב לקלוף, ראה משנה ברורה בסי' תקס ס"ק ב. לגבי המיקום ראה במשנה ברורה בהמשך שם, שיש נוהגים כנגד הפתח ויש נוהגים מעל הפתח, העיקר בזה שיהיה במקום גלוי לעין.

בהצלחה רבה.