פרה אדומה – מה הצבע שלה?

שאלה:

שלום כבוד הרב ,
רציתי לדעת ממה שאני מכיר כאשר אומרים פרה אדומה הכוונה היא לפרה חומה כי אדום זה חום בשפה המודרנית .
אבל מצד שני יש הרבה אדום בתורה שהוא אדום , כמו חוט השני , קראו לעשיו אדום , המרק של יעקב אדום , וכו' האם כל הדברים האלה הם חומים או לא , תודה

תשובה:

שלום וברכה

למעשה צריך לדייק את הדברים.

נכון הדבר שבפירסומים של מכון המקדש ועוד הם מגבשים נטייה שאדום הכוונה לגוונים מסויימים של חום, ועל דרך מה ששנינו בגמרא נדה דף יט עמוד א: חמשה דמים טמאים באשה, האדום, והשחור, וכקרן כרכום, וכמימי אדמה, וכמזוג. בש"א: אף כמימי תלתן, וכמימי בשר צלי, וב"ה מטהרים. ומימי בשר צלי או מימי אדמה ודאי אינם אדומים במובן המודרני של המילה אלא חומים, אבל שים לב שלא מדובר בחום ממש אלא בגווני חום הנוטים לאדום, אולי כמו מה שנקרא היום אדמת חמרה. הנושא הזה מאוד מורכב, והוא הדבר שמצריך שימוש חכמים בדיני מראות הדמים באשה, יש חום הנוטה לאדום והוא אסור ויש חום שאינו נוטה לאדום והוא מותר. לכן, באופן חד משמעי לא כל פרה חומה היא פרה אדומה, ולא רק חום הוא אדום, במשנה עצמה הוזכר גם אדום וגם שחור, וגם מימי אדמה. לכן אני גם לא משוכנע שניתן בקלות לקבוע מה היא פרה אדומה, ובכל מקרה זה לא סותר את כל המובאות שציינת.

ברכה והצלחה, יתן ה' שנזכה למשיח צדקנו שינחה אותנו בענין זה בדרך הנכונה.