שימוש בשמות ההורים למשמעות אחרת

שלום כבוד הרב,
מה הדין לגבי שימוש בשמות ההורים כאשר הם כשמות של בעלי חיים כמו צבי או אריה, או פרחים כמו ורד או שושנה? האם מותר להשתמש במילים אלו עבור המשמעות האחרת (לא קריאה בשם ההורים אלא עבור הכוונה האחרת) בנוכחותם?
תודה

תשובה:

שלום רב

כיון שאין כוונה לשם מותר. לא יהיה כבודם גדול מכבודו של הקדוש ברוך הוא… וכשם שמותר לנקוב בשמו של הישוב בית אל [ראה קודש לה' פרק יט] כיון שאין כוונה לשם ה' כך גם עם ההורים. אולם לקרוא לאדם אחר בשם זה בפני ההורים, בענין זה נחלקו הדעות, לדעת השו”ע בסי’ רמ סעיף ב, אם הוא שם רגיל שהרבה נקראים כך מותר, אבל אם הוא שם יחודי שאינו מצוי יש לשנות מעט משם האב, ולקרוא לו בכינוי וכדומה, שיהיה ניכר שאין כוונתו לשם אביו. אולם הש”ך שם כתב בשם הדרישה, ששלא בפניו גם בשם שאינו מצוי מותר, ורק בפניו יש להחמיר בזה בשם כזה, ובשם מצוי מותר אפילו בפני אביו. והמיקל לסמוך על דברי הש”ך יש לו על מה לסמוך, כיון שהמנהג כיום שהאב מוחל על כבודו בענין זה ואינו מקפיד על כך. אולם לכתחילה כתב הבן איש בפרשת משפטים סעיף ד שיש להקפיד כדברי השו”ע שאם שם האב נדיר אין לקרוא לאחרים בשם זה אפילו שלא בפני האב. אולם בחיי אדם כלל סז סעי’ ח כתב שהמנהג להקל לקרוא לאחרים שלא בפני האב אפילו בשם נדיר ובשם מצוי גם בפניו, משום שהאב מוחל על כבודו, ודי לנו אם נחשוש לדעת המקילים, וכ”כ באגרות משה יו”ד סי’ קלג.