טעויות והפסדים כספיים במהלך העבודה בשוגג, חייב?

שאלה:

שלום כבוד הרב.

במהלך העבודה, יש פעמים שהשכיר גורם נזקים לבוס שלו בשוגג.
למשל, הוא לוחץ על כפתור של מכונה, והכפתור נשבר, בגלל שהוא לחץ חזק מדי.
או, הוא צריך למלא שקיות של פירות יבשים, ויש פירות שנופלים לרצפה, בגלל שהוא לא שם לב.

במצבים כאלו, האם יש חיוב לאותו פועל לשלם את הנזק שהוא גרם לבוס שלו, או נגיד שהוא פטור מכלום כי דברים כאלה יכולים לקרות לכולם ולעתים קרובות, וזה ככה בכל מקומות עבודה?

תודה מראש.
בשורות טובות, ישועות ונחמות.

תשובה:

שלום וברכה,

על נזקים קטנים ושגרתיים שקורה אצל כל עובד, אין חובת תשלומים, משום שהמנהג לא לחייב על נזקים קטנים של עובד, וכמבואר בפת"ש סימן שלא בשם החוות יאיר.

יש לסמוך גם את דברי הרמב"ם (הלכות אישות פכ"א ה"ט) "האשה ששברה כלים בעת שעושה מלאכותיה בתוך ביתה פטורה, ואין זה מן הדין אלא תקנה, שאם אין אתה אומר כן אין שלום בתוך הבית לעולם אלא נמצאת נזהרת ונמנעת מרוב המלאכות ונמצאת קטטה ביניהם".

דברי הרמב"ם נאמרו באשה בבית בעלה, אך לכאורה יש ללמוד מכאן לעובד שיש נזקים קלים ושגרתיים שיש לכל עובד, שהעובד פטור.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. למעשה, אני שואל את השאלה הזאת כי פעם עבדתי באיזו מפעל, והייתי צריך ללחוץ על כפתור מסוים כדי להפעים איזו מכונה, והכפתור נשבר.
    נכון שהיו פעמים שלחצתי על הכפתור חזק, אבל זה בגלל שהיו פעמים שזה לא עבד, והייתי חושב שבלחיצה חזקה יותר זה יפעל.

    ולכן, נכון שמצד אחד גרמתי נזק לבעלי אותה מפעל (לוח הבקרה עם הכפתור הזה עלה 300 יורו לפי בעל המפעל), והם כעסו עליי.
    אבל מצד שני, זה לא היה בגלל פשיעה מצדי, וסוף סוף עשיתי מה שהייתי אמור לעשות. והעובדה שהכפתור הזה נשבר לא הייתה כל כך בגללי…

    מה הדין?
    האם אני חייב לשלם את הנזק?

    תודה רבה.