חיוב השבה בעיתים שוטה שלקח הלוואה

שאלה:

אדם שהוא עיתים שוטה עיתים חילם,
ולקח הלוואה בזמן היותו שוטה
האם מחוייב להשיב?
והאם אפשר לגבות ממנו?
רוב תודות

תשובה:

שלום וברכה,

עיתים שוטה ועיתים חלים בזמן שהוא שוטה דינו כשוטה לכל דבר, ובזמן שהוא שפוי דינו כבריא לכל דבר. ולכן אם הלווה לשוטה בזמן שהוא שוטה, אין השוטה חייב לשלם את הכסף גם בזמן שהבריא, כיון שנתינה לשוטה בזמן שהוא שוטה אין מחייב אותו לפרוע גם לא אח"כ. אם הלווה לשוטה והכסף עדיין בכיסו והוציא את ההלוואה בזמן שהוא שפוי נראה שיהיה חייב לפרוע כיון שנחשב שקיבל את ההלוואה בזמן שהוא שפוי. אבל אם הוציא בזמן שהוא שוטה אין זה מחייב אותו לפרוע אח"כ.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן רלה סעיפי כ – כא.

הצטרף לדיון

6 תגובות

  1. אם כסף ההלוואה בידו או חילוף הכסף בידו חייב להשיב משום ממוני גבך, אבל אם הוא בזבז את הכסף בעודו שוטה אין חובה להשיב את ההלוואה.

  2. אז מה עלי כמלווה לעשות במקרה כזה?
    אנסה לשאול אותו האם חילופי המעות בעולם?
    לכאורה הדבר תלוי האם קנה בזה אוכל, או כלים.. והאם הם עדיין בעולם