לא להעיר מישהו אחר מישום גזל שינה – עד כמה?

שאלה:

שלום כבוד הרב.

כידוע, יש איסור גזל שינה שכולם מכירים.
אבל מנגד, יש שעות שבהן רוב האנשים ישנים וקצת אנשים ערים, ויש שעות אחרות שבהן רוב האנשים ערים וקצת אנשים ישנים.
ובשש בבוקר למשל, יש שמתעוררים וקמים – לפעמים על ידי שעון מעורר חזק – ויש שעדיין ישנים ועלולים להתעורר בגלל אלה שקמים.
אבל אי אפשר לאסור על האנשים שרוצים לקום מוקדם לעשות דברים שעלולים לעורר אחרים שרוצים לישון עוד…
וכן, במשך היממה כשרוב אנשים כבר ערים או אמורים להיות ערים, אי אפשר לאסור עליהם לעשות דברים רועשים…
כי אם כן, אין לדבר סוף…

אז מה הדין באמת?
עד כמה צריך לדאוג לא להעיר אחרים מישום גזל שינה?

תודה מראש.
שבוע טוב וכל טוב.

תשובה:

שלום וברכה,

רעש של מגורים רגילים בתוך בית לא ניתן לעכב על כך, ולכן שעון מעורר שאדם מכוון בתוך הבית, לא ניתן לעכב על כך. רעש חריג שלא מעיקר שימושי הבית ניתן לעכב אם מרעיש בשעות שלא מקובל להרעיש – בשעה שרוב בני אדם ישנים. בשעות היום שרוב בני אדם לא ישנים אין איסור להרעיש גם רעש חריג, אלא אם כן יש שכנים חולים וכודומה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה כאן בהרחבה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. ומה הדין לגבי ההורים?
    אם אבא שלי או אימא שלי ישנים, האם אני חייב לא לעשות רעש כלשהו כי יש כאן עניין של כיבוד הורים, או זה לא משנה?

    תודה רבה.

  2. לגבי ההורים אין מה לדבר, אבל גם בסתם בני אדם יש מושג של בין אדם לחברו והתחשבות בזולת, כתבנו על דיני ממונות אם ניתן לדרוש משכן להמנע מקיום חיים רגילים בגלל שבידרה הסמוכה ישנים, וזה לא, אבל התחשבות להמנע מרעש חריג, או בתוך הבית בין בני משפחה, זה ודאי, הרי בשביל זה אנחנו בני אדם…