דיני תפילת תשלומין / ביום שיש מוסף

שאלה:

שלום הרב,
עד כה התפללתי תשלומים באופן הבא:
תשלומין של שחרית התפללתי לאחר התחנון ואז סיימתי בעלינו לשבח (אם ביחד, במניין יחד עם הש"ץ בד"כ ).
אך היום קראתי כי יש להתפלל תשלומין לאחר עלינו של תפילת חובה, האם הבנתי נכון?
כלומר תשלומין לאחר הקדיש האחרון, הקדיש האחרון הוא אחרי 'עלינו'

לגבי תשלומי מוסף, במשנה ברורה רשום שקודם יש להתפלל לאחר מנחה תשלומי מוסף ורק לאחריה תפילת תשלומין לשחרית.
ואני נהנתי הפוך, הייתי מתפלל מנחה, תשלומי שחרית ומוסף.

תשובה:

שלום וברכה

1. למעשה לא מדוייק. מעיקר הדין לאחר נפילת אפיים ניתן לומר אשרי ותפילת תשלומין, ולא צריך להמתין לאחר עלינו לשבח. ראה משנה ברורה סי' קח ס"ק יא-יב. אמנם לפי המקובלים יש שכתבו להמתין לאחר עלינו לשבח, אף כי גם בזה דעת הכף החיים אינה כן. לכן עשית בסדר גמור.

2. דעת המשנה ברורה אכן היא להתפלל, מנחה מוסף ורק אחר כך תשלומי שחרית, כדי להקדים תפילות שזמנן עתה, אמנם יש שחלקו בזה על המשנה ברורה והורו כפי שנהגת, כך כתבו במקור חיים ואשל אברהם וכף החיים בסי' קח, לכן כל אחד יעשה כמנהגו. וראה בכף החיים שם שצידד להקדים מוסף למנחה, אף זה שלא כדברי המשנה ברורה.