להריח אתרוג בסוכות / ברכת הריח על יסמין

שאלה:

שלו' וברכה לכבוד הרב,

א. עלי הדס פרודים מענפו כאשר אני מולל אותם במטרה להריח, עדין ברכתם "בורא עצי בשמים" או שמא ירדו בדרגא ל "בורא מיני בשמים" ?

ב. אתרוג בחג הסוכות, מותר להריחו מבלי לברך? בפסקי תשובות באחת ההערות שם בנידון מציי'ן על לימוד זכות בענין זה, ראוי להחמיר בזה?

ג. שיח יסמין האם ברכתו "בורא עצי בשמים" ? ושגדל למשל בגינה ציבורית ומפיץ ריח טוב בכל האיזור האם צריך לברך או דווקא רק כאשר אני ניגש ואוחז בגבעול עם הפרח ומקרבו לחוטמי?

ד. שאלה שהיא לא למעשה אלא רק להבנה אם יהיה באפשרות הרב, למה לא מוסיפים לאיסור להריח הדס בחג טעם הוקצה למצוותו גם איסור מהטעם שמצוות לאו להנות ניתנו?

בברכה,

תשובה:

1. עדיין ברכתם עליהם.

2. אתרוג מותר להריח, אבל כיון שהוא מיועד למצוה יש אומרים שלא לברך, כדי שלא להכנס לחשש ברכה הייתי נמנע מלהריח. ראה משנה ברורה תרנג א. הדס אסור להריח, ראה כאן טבלה יפה.

3. הברכה על יסמין בורא עצי בשמים, לא חייבים להחזיק ביד.

4. הדין של מצוות לאו ליהנות ניתנו אינו נוגע לזה, זה בכלל לא דין איסורי, אלא מטפל בבעיה אחרת, למשל, המודר הנאה מחברו יכול לשמוע ממנו קול שופר, בגלל שקיום מצוה לא נחשב הנאה אלא עשיית מצוה.

הצטרף לדיון

תגובה 1