דיני ברכת הריח

שאלה:

א. גרעיני הציפורן שאנו מברכים עליהם. בהבדלה. מהי הברכה שלהם. ומדוע ?
ב. עשבים מפיצי ריח שנוהגים הספרדים לחלק בבית הכנסת לקראת צאת שבת. מהי ברכתם ?
ג. הדס מהי ברכת הריח שלו ?
ד. האם מברכים על ריח האתרוג. ומה הברכה ?

תשובה:

ברכת הצפורן וההדס עצי בשמים, והאתרוג הנותן ריח טוב בפירות. על כלל הדברים כתב השלחן ערוך (סימן רטז סעיף ב): "אם זה שיוצא ממנו הריח, הוא עץ, או מין עץ, מברך עליו "בורא עצי בשמים". ואם הוא עשב, מברך עליו "בורא עשבי בשמים". ואם אינו, לא מין עץ ולא מין עשב, כמו "המושׂק", מברך בורא מיני בשמים. ואם היה פרי הראוי לאכילה, מברך הנותן ריח טוב בפירות.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. גם לאשכנזים ציפורן זה עצי ולא מיני? כי אני יודע שהרב שלי מברך על הציפורן מיני וכך ראיתי גם בספרי הלכות לאשכנזים.
    ובקשר לברכת הנותן ריח טוב בפירות, הבנתי שיש בזה הרבה מחלוקות על מה מברכים את הברכה הזאת, ושיטת הגאון שאם זה עומד לאכילה לא מברכים אלא אם כן ייחד את זה לריח (כך זכור לי), לכן שאלתי את המשגיח בישיבה שלי מה לעשות והוא אמר לי שעדיף לא להיכנס למחלוקות בנוגע לברכות (סב"ל), הרב סובר שכן לברך? אם כן, על מה בדיוק והאם צריך ייחוד?