שיעור ברכה אחרונה בעוגה בחושה

שאלה:

שלום וברכה,
יש לי שאלה כללית לגבי חישוב הכזית בפת הבאה בכיסנין בגדר של נילוש. לצורך העניין עוגה בחושה הנילושה עם דבש, ביצים, שמן, שוקולד מומס וכדומה, בסופו של דבר נפח העוגה המתקבלת הרבה יותר גדול מנפח הקמח שבעיסה אם כן מה מצטרף לחשבון הכזית ומה לא? במה זה תלוי והאם זה משנה אם הבלילה רכה או עבה?
תודה.

תשובה:

שלום וברכה

כאשר הדגן לבדו והשוקולד לבדו, כמו בעוגת שמרים וכדומה, ודאי יש לשער בדגן לבדו, אבל אם הכל מעורב יחד כמו בעוגת טורט, כתב המשנה ברורה שאף שמן הדין היה לשער את הדגן לבדו, מנהג העולם לשער בכללות העוגה, ויש ללמד זכות שכנראה סברו שכאשר הכל מעורב יחד ולא ניכר, כל התוספות באות לשמש את הדגן ובטלים אליו. לכן לכתחילה כדאי לצאת מהספק ותמיד לשער בדגן לבדו, אבל מי שכבר אכל כך ואין לו עוד, יסמוך על החילוק הנ"ל.

מקורות:

ראה סי' רח סעי' ט ובמשנה ברורה שם.