ברכות הנהנין אחד עבור כולם או כל אחד בנפרד?

שאלה:

שלום.
אם אני יושב לאכול לחם עם אדם נוסף, יותר טוב שאברך בשביל שנינו המוציא? אם לא אז למה בסעודת שבת כן עושה זאת המקדש?
האם נהוג שכשבעל ואישה יושבים יחד לאכול לחם, אחד מברך בשביל השניים?

תשובה:

שלום וברכה

אף שהכלל הוא שברוב עם הדרת מלך, נהגו שכיון שכיום אנשים לא מספיק שמים לב לשמוע כל מילה בברכה וכו', עדיף שכל אחד יברך לעצמו, אלא אם כן יש סיבה מיוחדת לכך. למשל בשבת יש מצוה של לחם משנה, לא ניתן לתת לכל סועד שני לחמים שלמים ללחם משנה, ולכן אחד מברך לכולם וכל אחד מקבל פרוסה. כך גם בקידוש המצריך יין. ולפי דעתי גם כשיש להם לחם שלחם שמצוה לברך על השלם, עדיף שאחד יברך ויוציא את השני וכך שניהם בירכו על השלם.

מקורות:

ראה בית יוסף סי' נט בשם הרא"ש.