פרוזבול על חוב עם פריסת תשלומים

שאלה:

שלום רב לכבוד הרב!
יש לי שאלה לגבי פרוזבול, הבנתי שפרוזבול תקף לכל החובות שנכתבו עד זמן הפרוזבול ולחובות חדשים צריך לעשות גם להם פרוזבול.

השאלה שלי אם אני משלם חוב לחבר ופרסתי אותו ל4 חודשים הבאים האם זה אומר שצריך לכתוב בשבילו פרוזבול 1 או 4 פרוזבולים על חודש בחודשו? למרות שמדובר באותו חוב רק פרוס לתשלומים.

תשובה:

שלום וברכה,

המלווה אמור לערוך פרוזבול כדי שלא ישמטו החובות שחייבים לו. חוב שהזמן פירעון אחר שנה שביעית [אחר ר"ה תשפ"ג], השמיטה לא משמטת. השמיטה משמטת רק חובות שזמן הפירעון לפני ר"ה והלווה לא פרע בזמן. ולכן חוב שיש לו פריסת תשלומים, אז התשלומים שזמנם אחר שנה השביעית אין השמיטה משמטת. וחובות שזמן פירעונם היה לפני ר"ה והלווה לא שילם השמיטה משמטת, אא"כ נעשה פרוזבול.

פרוזבול אחד מועיל לכל החובות.

בהצלחה.

מקורות:

שו"ע סימן סז סעיף י.