האם מלאכי מרום סובבים את האדם בכל רגע?

שאלה:

מה המקור למשפט שאומרים בק"ש שעל המיטה "בשם ה' אלוקי ישראל מימיני מיכאל ומשמאלי גבריאל וכו'" והאם כל אדם אכן מסובב באותן ארבעת שרפי-מעלה?

תשובה:

שלום וברכה

בפרקי דרבי אליעזר פרק ד הובא שכך סובבים שרפי מעלה אלו את כסא הכבוד, ובפירוש מהרז"ו שם כתב שמטעם זה אנחנו אומרים כך בקריאת שמע, וזה דבר מעניין, שכביכול משווים כבוד המקום לבשר ודם בענין זה… ואכן בס' תורת יחיאל למו"ז הגרע"י שלזינגר ריש פרשת וירא כתב בענין זה דמלכותא דארעא כעין מלכותא דרקיעא! וכן בס' עיר גבורים שער התשובה נראה שנקט דברים כפשטם, שאכן מלאכים אלו סובבים כל איש ישראלי כדי להצילו מכל פגע.