האם נישואים אזרחיים יכולים ליצור איסור לבעל ולבועל?

שאלה:

האם כאשר אנשים מתגרשים מנישואים אזרחיים בבית דין רבני יכול להיות מצב שבו נפסק שהאישה אסורה לבעלה ובועלה, או שמקרה כזה יכול להיות רק כאשר היו נישואים דתיים?

תשובה:

שלום רב,

גירושין בגט מנישואין אזרחיים זה רק חומרא שעושים מחמת חומר האיסור של אשת איש, אז חוששים לדעות שאולי יש בנישואין הללו קידושין ולכן מצריכים במקום האפשר גט כדת וכדין. אבל לגבי איסורים אחרים כמו איסור לבעל ולבועל אין בנישואין אלו כדי ליצור איסורים כאלה. אגב, בנוסף לאמור כאשר האישה סבורה שהיא לא נשואה מבחינה דתית שהרי זה רק נישואין אזרחיים והיתה עם מישהו אחר, אז גם אם זה אסור, לפחות מדאורייתא היא תחשב כשוגגת ואין לזה השלכה לאיסור לבעל ולבועל (מדאורייתא).

אבל כאמור, אין צורך בסיבה הזו. די בכך במה שכתבנו שגט בנישואין אזרחיים הוא רק בגלל חומר איסור אשת איש ולא לגבי שאר איסורים.